شیوه تازه برای مبارزه با سوء تغذیه ابداع شد
سوء تغذیه زمانی رخ می دهد که به اندازه کافی غذا نخورید. گرسنگی نوعی سوء تغذیه است. در برخی از موارد، سوء تغذیه بسیار خفیف است و باعث عوارضی نمی شود با این حال، گاهی اوقات هم می تواند بقدری شدید شود که بر بدن انسان آسیب وارد میکند حتی باعث مرگ انسان شود.
سوء تغذیه بر روی میلیون ها انسان در سراسر دنیا تاثیر گذاشته و عامل یک پنجم مرگ و میر کودکانِ زیر پنج سال است. همچنین کودکان مبتلا به این بیماری توسعه شناختی ناقص و رشد کُند را تجربه می کنند.
این مشکل زمانی به وجود می آید که افراد غذای کافی برای خوردن ندارند و رژیم غذایی آنها حاوی مواد مغذی مناسب نیست. این بیماری با عوامل محیطی رابطه تنگاتنگی دارد و همین مسئله ی چالشی جهت توسعه روش های درمانی برای کاهش این بیماری بوده است.
به گفته «برت فینالی»، استاد میکروبیولوژی و بیوشیمی دانشگاه UBC، «همه فکر می کنند که شما فقط باید به افراد هر نوع غذایی بدهید و مشکلی پیش نمی آید در حالی که این طور نیست. مدل باکتری روده به ما این امکان را می دهد تا بفهمیم چه اتفاقی رخ می دهد و روشی برای حل آن پیدا کنیم»
طبق نظر وی و دانشجوی دوره دکترای این دانشگاه «اریک برون»، «درمان سوء تغذیه کار دشواری است چرا که بر روی باکتری های خوبی که در معده زندگی می کنند تاثیر می گذارد. افرادی که از سوء تغذیه رنج می برند اغلب علائمی از یک بیماری به نام «آنتروپاتیِ محیطی» از خود نشان می دهند که یک اختلال التهابی روده کوچک است و احتمالاً به دلیل هضم باکتری های بیماری زای مدفوع، در اوایل دوره زندگی، از طریق یک محیط آلوده رخ می دهد. این مسئله، توازن باکتری اصلی و سالم درون روده را بر هم می زند و منجر به جذب ضعیف مواد مغذی می شود.
نتایج این تحقیقات در Nature Communication منتشر شده است. این تیم تحقیقاتی با استفاده موش آزمایشگاهی موفق به طراحی و ساخت یک مدل حیوانی شده اند که علائم آنتروپاتی محیطی و سوء تغذیه را باز تولید می کند.
به گفته «برون»، «با استفاده از این مدل می توانیم میزان قدرت اثر یک رژیم غذایی سوء تغذیه ای بر روی میکروب های روده کوچک را ببینیم. این مدل جدید فرصت بررسی اثر سوء تغذیه بر روی میکروبیولوژی روده و ارزیابی نقش عوامل عفونی را به ما می دهد»
عفونت های باکتریایی بیماری زا نظیر «سالمونلا» و «ای کولی» معضلات بزرگی در کشورهای در حال توسعه به شمار می آیند چرا که این باکتری ها برای افرادی که دچار سوء تغذیه هستند خطرناک تر بوده و منجر به اسهال و سوزش مزمن می شوند.
به گفته «فینالی»، «درمان ها و واکسن هایی که در کشورهای توسعه یافته تولید شده و بر روی افراد سالم تست شده، در مورد افراد دچار سوء تغذیه مؤثر نیست چرا که واکنش بدن این افراد متفاوت است»
به گفته وی، با این مدل حیوانی محققین توانایی بهتری در تست این درمان ها و درک اثر سوء تغذیه بر روی رشد کودک پیدا خواهند کرد.
5 شهریور 1394 | 1693 بازدید