آثار تلفنهای هوشمند روی ذهن و جسم انسان
پس از مطالعهی اثرات تلفنهای همراه بر روی افرادی که به مدت ۲۰ سال از آنها استفاده کرده بودند و تحلیل دادههای مربوط به سرطان در آن سالها و قبل از آن و همچین با در نظر گرفتن برخی فاکتورهای تاثیرگذار در این رابطه، دانشمندان اظهار داشتند که تلفنهای هوشمند نمیتوانند علت هیچ از این مشکلات سلامتی باشند.
به طور متوسط هر فرد روزانه ۲۲۱ بار برای انجام دادن کاری گجتهایشان را در دست میگیرند. جای هیچگونه شکی نیست که هر یک از ما روزبروز به استفادهی بیشتر از این گجتها اعتیاد پیدا میکنیم. اما آیا تابحال کنجکاو نشدهاید که این ابزارها چه تاثیراتی بر روی ذهن و جسم بدن بجا میگذارند؟
تاثیراتی که تلفنهای هوشمند (چه از نظر ذهنی و چه از نظر جسمی) در انسان وارد میکنند بر کسی پوشیده نیست. به دلیل افزایش روزافزون استفاده از تلفنهای هوشمند، دانشمندان مطالعات زیادی بر روی مزایا و معایب استفاده از آنها انجام دادهاند. در ادامه برخی از نتایج این تحقیقات را بررسی خواهیم کرد.
تلفنهای هوشمند به انگشتان دست شما قدرت میدهند.
کار کردن با گجتها نیازمند استفادهی مدوام از نوک انگشتان است. به عبارت دیگر استفادهی بیشتر از این گجتها به معنای استفادهی بیشتر از انگشتان دست (مخصوصا نوک انگشت) است. بر اساس تحقیقات دانشمندان دانشگاه زوریخ، هر زمانی که نوک انگشتان شما این صفحات نمایشها را لمس میکند، مغز شما فعالیت و فعل و انفعالات بیشتری از خود نشان میدهد. محققان با مقایسه کاربران تلفنهای هوشمند و افرادی که هنوز از تلفنهای قدیمی استفاده میکردند از آنها خواستند تا با استفاده از انگشتان شست، میانی و اشاره با صفحه نمایش لمسی تماس برقرار کنند. بعد از این محققان میزان فعالیتهای مغزی شرکتکنندگان را با استفاده از EEGبرق نگاری مغزی اندازهگیری کردند. در نهایت نتایج نشان داد که زمانی که هر سه انگشت یاد شده، مخصوصا انگشت شست صفحه نمایش را لمس میکردند فعالیتهای الکترونیکی مغز کاربران افزایش پیدا میکند. علاوه بر این محققان دریافتند که هر چقدر فواصل زمانی استفاده از تلفنهای هوشمند توسط کاربران کمتر میشود، فعالیتهای الکتریکی مغز افزایش پیدا میکند.
به طور خلاصه نتایج این تحقیق نشان داد که ادراک حسی ما از جهان به تعداد و مقدار زمان استفاده از گوشیهای هوشمند بستگی دارد.
تلفن شما با فریب دادنتان انرژی را از شما میگیرد.
راسل جانسون، استادیار دانشکده مدیریت دانشگاه ایالت میشیگان میگوید:
طراحی تلفنهای هوشمند به گونهای که در چرخهی خواب اختلال ایجاد میکند. به این دلیل که این گجتها تا اواخر شب فرد را به خود مشغول میکنند و فرصت یک خواب راحتتر و آسودهتر را از آنها می گیرند.
جانسون و همکارانش با بررسی نحوهی استفاده کاربران از گجتهایشان بعد از ساعت کاری دریافتند که بدلیل مشغول شدن بیش از حد کاربران با تلفنهایشان میزان خواب آنها کاهش و در نتیجه انرژیشان برای روز بعد کم میشود. علاوه بر این، نور آبیرنگ صفحات این نمایشگرها، از مهمترین عواملی است که باعث اختلال در فعالیت عادی مغز و کم شدن تولید ملاتونین میشود. ملاتونین مادهای است که در شب ترشح شده و باعث تسهیل خواب میشود.
با این حال جانسون میگوید چارهی این کار را فقط با خاموش کردن گوشی نمیتوان حل کرد. ممکن است چنین روشی در زمانهای مختلف اجرایی نشود و به ارزش از دست رفتن انرژی بیشتر تمام شود اما او بهترین چاره را زیاد کردن ساعات خوابیدن میداند.
نگاه کردن به تلفن همراه به گردن آسیب میرساند.
همانطور که استفاده از کامپیوتر به صورت طولانی مدت به مهرههای ناحیه کمر شما آسیب میرساند، استفادهی بیش از حد از تلفن به مهرههای گردن آسیب وارد میکند. اگر در استفاده از کامپیوتر و لپتاپ روشهایی برای جلوگیری از آسیب دیدن بخشهای بیان شده وجود دارد اما برای تلفنهای همراه در حال حاضر روش خاصی وجود ندارد.
یکی از متخصصان جراح ستون فقرات علت بوجود آمدن چنین شرایطی را خمکردن سر به پایین برای کار کردن با تلفن میداند. در واقع خم کردن سر به صورت مداوم و طولانی باعث فشار آمدن به شانهها و گردن میشود. وزن طبیعی سر هر انسانی حدود ۵ کیلوگرم است و زمانی که سر به پایین خم میشود وزن آن به حدود ۲۷ کیلوگرم افزایش پیدا میکند.
متخصص فیزیوتراپی لیندا وِرنون (Linda Vernon) برای رفع چنین مشکلی دو نوع حرکات کششی مختلف را پیشنهاد میکند:
به هم فشردن استخوان کتف یا شانه : با قرار گرفتن در وضعیت دلخواه سعی کنید چانهتان را به سمت جلو و شانههایتان را از سمت عقب به مدت ۱۰ ثانیه ثابت به هم نزدیک کنید. هر زمانی که نیاز شد بیشتر از ۱۰ دقیقه به گوشی نگاه کنید این کار رو دو یا سه مرتبه اجرا کنید.
کشش قفسه سینه : دستهای خود را در یک راهرو یا مدخل ورودی در قرار دهید و سپس قفسه سینهتان را به سمت جلو بکشید. انجام چنین کاری باعث کشش دادن سینه و شانهها میشود.
احساس اجبار در چک کردن مکرر تلفن همراه، باعث احساس نارضایتی و استرس در شما میشود.
یک بررسی که بر روی ۵۰۰ دانشجو انجام شد نشان داد که استفادهی مکرر از تلفنهای هوشمند رابطهی مستقیمی بر روی اضطراب، خوشحالی، و عملکرد تحصیلی آنها دارد و اینکه هیچ یک از این موارد نشانهی خوبی نیستند. محققان دانشگاه ایالتی kent با بررسی روزانهی استفاده از تلفن همراه، اندازهگیری بالینی اضطراب، نمودار عملکرد تحصیلی و میزان شادی شرکتکنندهها را اندازهگیری کردند.
این پژوهشگران پس از گردآوری اطلاعات اظهار داشتند که :
کاربرانی که به میزان بالایی از تلفنهای هوشمند خود استفاده میکردند در مقایسه با سایر همسالانی کمتر از گوشی استفاده میکردند، از نظر عملکرد تحصیلی رتبهی پایینتر، اضطراب بالاتر، میزان رضایت کمتر از زندگی (شاد بودن) را گزارش کردند. همچین مدل آماری نشان دهندهی این رابطهها بسیار قابلتوجه بود.
در یک مطالعهی دیگر که توسط همان محققان انجام شده بود افرادی که به صورت مکرر از تلفنهای خود استفاده میکردند در اوقات فراغت میزان قابلتوجهی عصبی شدن، خلقی افسرده داشتن، دلهره و مضطرب شدن را گزارش کردند. در پژوهش قبلی خود این محققان بیان کردند که کاربرانی که به میزان بالایی از تلفنهای خود استفاده میکردند و به نوعی اعتیاد به تلفن داشتند، یک نوع احساس اجبار را در خود میدیدند که باید طور مکرر گوشیشان را بررسی کنند.
جاکوب بارکلی (Jacob Barkley) یکی از محققین این گزارش میگوید :
چنین احساس اجباری در فرد برای استفاده از تلفن میتواند استرسزا باشد و این مطالعات نشان داد این احساس حتی به اوقات فراغت شخص نیز کشیده میشود.
محققان توصیه میکنند که این افراد مدت زمان معینی (هر چند کوتاه) را به دور از تلفنهای خود اختصاص دهند تا به این ترتیب اوقات فراغت بهتری را تجربه کنند.
زنگ تفریحهای کوتاه با استفاده از گوشی میتواند برای کارتان مفید باشد.
اگرچه مطالعات بیان شده دور بودن کاربران از گجتهایشان را توصیه میکند، این مطالعه صرفا به منافع استفادهی صحیح از گوشیها که میتواند مفید باشد چشم دوخته است. بهترین بهرهوری استفاده از این تلفنهای هوشمند به همراه دارد استراحتهای کوتاه مدت است. نتیجهی این تحقیق که شاید باب میل شما باشد میگوید که این استراحتهای کوتاهمدت میتواند مفید باشد.
طبق گفتههای سویول کیم (Sooyeol Kim)، از دانشجویان روانشناسی شرکتکننده در پژوهش دانشگاه ایالتی کنت، تعامل با دوستان یا اعضای خانواده و همچنین بازی کردن با این دستگاهها باعث از بین رفتن استرس، فرصتی برای استراحت و دوباره جانی تازه بخشیدن به ذهن میشود. مطالعات کیم نشان داد که کارکنان به طور روزانه فقط ۲۲ دقیقه از ۸ ساعت زمان کاریشان را با تلفنهای هوشمندشان سپری میکنند و همین استراحتهای کوتاهمدت میتواند به نفع شرکتها باشد. علاوه بر این کارمندانی که از این استراحتهای کوتاهمدت استفاده میکنند روز کاریشان را با روحیهای شادتر به پایان میرسانند.
استفاده از تلفنهای هوشمند بر روی سرطان و مشکلات باروری مردان اثری ندارد.
به طور معمول دو عقیدهی کلی در رابطه با استفاده از تلفنهای هوشمند وجود دارد: اولین مورد این است که پرتودهی و تشعشعات تلفنهای هوشمند میتواند باعث ایجاد سرطان مخصوصا در نتیجه گردن و سر میشود. و مورد دوم این است که سطح پایین میدانهای الکترومغناطیسی این تلفنها، سطح باروری در مردان را کاهش میدهد. اما حال وقت آن است که بگوییم تلفنهای هوشمند در هیچ یک از موارد گفته شده نقشی ندارند.
پس از مطالعهی اثرات تلفنهای همراه بر روی افرادی که به مدت ۲۰ سال از آنها استفاده کرده بودند و تحلیل دادههای مربوط به سرطان در آن سالها و قبل از آن و همچین با در نظر گرفتن برخی فاکتورهای تاثیرگذار در این رابطه، دانشمندان اظهار داشتند که تلفنهای هوشمند نمیتوانند علت هیچ از این مشکلات سلامتی باشند. در ادامه میتوانید گزیدهای از نتایج این تحقیق که توسط موسسهی سلامت عمومی نروژ منتشر شد را مطالعه کنید:
این گروه نشان دادند که هیچ شواهدی که نشان دهد سطح پایین باروری مردان، تغییر در غدد درونیترین، اختلال در سیستم ایمنی بدن و علت سرطان ناشی از قرار گرفتن در معرض میدانهای سطح پایین الکترومغناطیسی این دستگاهها باشد را پیدا نکردند.
آیا نگران اثرات ناشی از کار کردن زیاد با تلفنهای هوشمند هستید؟
همهی اطلاعات گردآوری شده در این مطلب حاصل تلاش بهترین دانشمندان جهان تا ژانویه سال ۲۰۱۵ است. از آنجا که ممکن است همه چیز تغییر کند و تحقیقاتی که در آینده انجام میشود ممکن است نتایج تحقیقات حال حاضر را مورد نقد قرار دهد، نمیتوان به نتایج این مطالعات به صورت قطعی و صددرصدی نگاه کرد.
28 شهریور 1394 | 2057 بازدید