تحقیقات مارکتینگ (بازاریابی) چه ضرورتی دارد؟
ابتدا ببینیم تحقیقات مارکتینگ (بازاریابی) چیست؟ تحقیقات مارکتینگ روندی است که بر اساس آن مشتریان و مصرف کنندگان از طریق اطلاعات به تولید کنندگان و فروشندگان متصل می شوند. فرصت ها و مشکلات مشخص شده و فعالیت ها و برنامه های مارکتینگ برنامه ریزی، اجرا، تعدیل و ارزیابی می شود. عملکرد مارکتینگ نظارت شده و مشخص می شود به چه نوع اطلاعاتی نیاز داریم تا بتوان به پرسش های موجود پاسخ داد.
در تحقیقات مارکتینگ (بازاریابی)، روش جمع آوری اطلاعات مشخص شده سپس اطلاعات جمع آوری شده و در نهایت تحلیل و استراتژی های مارکتینگ و فروش مشخص و اجرا می شود.
در تحقیقات مارکتینگ (بازاریابی) به طور کلی از دو روش جهت جمع آوری اطلاعات استفاده می شود: روش کمی و روش کیفی.
تا اواخر دهه نود اکثر شرکت ها جهت تحقیقات مارکتینگ (بازاریابی) از روشهای کمی و پرسشنامه استفاده می کردند اما عدم عمق این پرسشنامه ها و عدم دستیابی به نظرات و وضعیت حقیقی در بازار باعث شد که از اواخر دهه نود به بعد روشهای کیفی رشد بالا و جایگاه جدیدی در تحقیقات بازار پیدا کنند. روشهای کیفی بیشتر در علوم اجتماعی مانند روانشناسی و جامعه شناسی کاربرد داشتند و به منظور درک عمیق از رفتار انسانها و دلایل بروز چنین رفتاری از این روشها استفاده می شد.
به طور کلی روشهای کیفی به سوالاتی چون: چرا و چگونه پاسخ می دهند و روشهای کمی به سوالاتی چون چی، کجا، کی و چه مقدار پاسخ می دهند.
از طرفی هنگامی که در مورد سوال تحقیق هیچ گونه دیتا و اطلاعاتی در دست نباشد و اطلاعات ما نیز بسیار محدود باشد ابتدا از طریق یکی از روشهای کیفی اطلاعات عمیقی در زمینه مورد نظر به دست می آوریم و سپس برای به دست آوردن اطلاعات وسیع و دقیق از روشهای کمی استفاده می کنیم.
روشهای کیفی شامل مشاهده، مصاحبه عمیق و مصاحبه وسیع و برخی روشهای دیگر می باشد.
چه شرکت هایی به تحقیقات مارکتینگ (بازاریابی) نیاز دارند؟
فرض کنیم که شرکت شما در حال تولید و فروش محدودی از محصولات در یک بازار محدود است و تعداد رقبای شما نیز محدود هستند در این صورت شما خیلی نیازی به انجام تحقیقات پر هزینه مارکتینگ ندارید و مشاهدات خود شما و رصد بازار توسط شما و نزدیکان و دوستان می تواند به شما کمک لازم را انجام دهد.
اما هنگامی که در مورد یک شرکت بزرگ با پخش سراسری و با تعداد رقبای زیاد سرو کار داریم دیگر به سادگی نمی توان تحقیقات بازار را از طریق دوستان و مشاهدات شخصی انجام داد و بر آن اساس کلیه برنامه های فروش، مارکتینگ (بازاریابی) و استراتژی را پیاده سازی کرد. در ابعاد بزرگ یک اشتباه استراتژی باعث از بین رفتن زمان و هزینه و در برخی موارد باعث شکست در یک بازار و یا یک محصول می شود. به همین دلیل شرکت های بزرگ به داشتن محقق بازار و برنامه ریزی مارکتینگ و فروش بر اساس تحقیقات بازار نیاز دارند.
6 اردیبشهت 1395 | 1169 بازدید